Sanatoriu SPERANTA

Centrul Republican de Recuperare a Invalizilor şi Pensionarilor „SPERANŢA” este situat în or.Vadul lui Vodă pe malul rîului Nistru la 20 km distanţă de la or. Chişinău. Centrul este o instituţie bugetară, curativ profilactică şi de recuperare, specializată, în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova.
În activitatea sa administraţia Centrului „Speranţa” se conduce de Legile Republicii Moldova, Hotărîrile şi Dispoziţiile Guvernului Republicii Moldova, Actele normative ale Ministerului Finanţelor, Hotărîrile, Ordinele, Dispoziţiile, Indicaţiile şi Instrucţiunile Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerului Sănătăţii.
Centrul „SPERANŢA” a fost dat în folosinţă la 1 septembrie 1990 şi prezintă o clădire cu 6 etaje, cu o suprafaţă 8541 m2, dispune 260 paturi, 158 saloane de 1-2 persoane cu grupă sanitară fiecare (WC, duş, apă rece şi apă caldă non/stop), două ascensoare care funcţionează 24/24 ore. În toate saloane sunt aparate de radio.
În Centru funcţionează următoarele secţii şi cabinete:
I. Secţia cardiologie generală
II. Secţia reabilitare după infarct miocardic.
III. Secţia reabilitare după ictus cerebral (secţia neurologie)
În secţiile se află 2 cabinete ale asistentelor medicale de gardă (non-stop), cabinetul de tratament, palata de terapie intensivă cu aparataj necesar. Cabinetul medicului de gardă (non-stop).
IV. Secţia fizioterapie dispune de următoarele cabinete:
- de acupunctură
- somn electrogen
- masaj
- inhalatoriul
- de băi
- fangoterapie
- electroterapie sunt instalate 25 aparate
- magnetoterapie
- de tratament cu parafină şi ozocherită
- masaj-subacvatic
- de tratament cu baia cu bioxid de carbon uscat
- psihoterapie
- gimnastică curativă
V. Secţia diagnostic funcţional cu aparate pentru electrocardiografie, spirografie.
VI. Secţia radiologie şi imagistică cu cabinetele:
Radiologic şi ultrasonografie.
VII. Laboratorul clinic şi biochimic.
VIII. Recepția este destinată pentru primirea bolnavilor în Centru non-stop.
IX. Blocul alimentar cu bucătărie şi ospătărie-tip restaurant. Este organizată alamentaţia dietetică(dieta nr.5,9,10) de 5 ori pe zi. Bucătăria are o suprafaţă de 800m2 cu 70 mese, deservite de chelneri. Pacienţii se alimentează într un sîngur schimb.
X. Dispunem de sală festivă - 165 locuri, unde se petrec concerte, lecţii, convorbiri, se demonstrează filme. Sală de dans unde de 5 ori pe săptămînă se petrec dansuri, şi bibliotecă cu sală de citire. La fiecare etaj şi în sala festiva sunt televizoare. Săptămînal se organizează excursii.
XI. Magazin-Bar